test intolerancije na laktozu

Intolerancija laktoze je nemogućnost probave mliječnog šećera – laktoze.

Do intolerancije laktoze dolazi kada se enzim koji razgrađuje mliječni šećer (laktaza) više ne proizvodi u količinama dovoljnim za razgradnju laktoze.

Kada organizam prestane učinkovito probavljati laktozu, uzimanje mlijeka, mliječnih proizvoda i ostalih proizvoda koji sadrže makar i tragove laktoze (kruh, pahuljice, instant juhe, grickalice…) može izazvati razne tegobe koje mogu znatno smanjiti kvalitetu života, poput boli u trbuhu, grčeva, nadutosti, mučnine, problema s vjetrovima i proljev. Ako se ovakvi simptomi pojave kod djece, nikako ih se ne smije ignorirati!

Oko 20% ljudi ima simptome zbog kojih sumnjaju na ovu dijagnozu, iako nikad nisu napravili test. Simptomi intolerancije na laktozu postaju vidljivi u ranom djetinjstvu ili u razdoblju adolescencije. Kod većine ljudi sposobnost probave laktoze znatno se smanjuje već nakon druge godine života.

 

Intoleranciju na laktozu važno je razlikovati od alergije na mlijeko jer je intolerancija na laktozu problem probavnog sustava, dok kod alergije na mlijeko reagira imunološki sustav.

 

Zašto se testirati?

Učestalost intolerancije na laktozu u Hrvatskoj iznosi 20%. Ukoliko imate želučano-crijevne probleme s gore navedenim simptomima (osobito nakon konzumacije mlijeka i/ili mliječnih proizvoda), svakako se preporuča napraviti test intolerancije laktoze.

Testiranje je važno jer pozitivan rezultat omogućuje uvođenje adekvatne prehrane, a ako je rezultat negativan i ona se eliminira kao uzrok probavnih smetnji, problem se može usmjeriti prema drugoj dijagnozi.

Želite saznati više?

Preuzmite članak

 

Kako se provodi testiranje?

  • analizom DNA iz uzorka brisa sluznice usne šupljine
  • postupak uzimanja uzorka u potpunosti je bezbolan i traje 10-15 sekundi
  • test je 100% učinkovit

Metoda pirosekvenciranja otkriva uzrok problema, odnosno genetičku predodređenost zbog koje se simptomi javljaju. Otkrivanje genetičke podloge za postojanje intolerancije prije nego se pojave karakteristični simptomi, omogućava da se odgovarajućom prehranom potpuno izbjegne pojava simptoma. Istraživanja su pokazala da je smanjena proizvodnja enzima laktaze, a samim time i rezultirajuća netolerancija na laktozu, povezana s promjenom na samo jednoj poziciji unutar gena MCM6.

 

Određivanje 5 genskih polimorfizama povezanih s intolerancijom laktoze
(LCT-13907C→G, LCT -14010 G→C, LCT-13910C→T, LCT -22018 G→A i LCT-13915T→G)

Cijena: 670,00 kn

 

Za dodatne informacije

Nazovite

Genos DNA laboratorij

od 9 do 15 sati

tel. 01 2352 660

Preuzmite upute za uplatu

 

Ostali testovi


Test
faktora koagulacije

test faktora koagulacije
Provjerite nosite li genski rizik za poremećaj koagulacije

Zbog poremećaja u koagulaciji može doći do stvaranja krvnih ugrušaka koji uzrokuju začepljenje krvnih žila.

Više…

 

Test
GENkontracept

test protrombin
Saznajte koja je metoda kontracepcije za vas najbolja

Prije korištenja oralnih kontraceptiva svakako provjerite nosite li genski rizik za poremećaj koagulacije.

Više…

 

Test za genski rizik infarkta miokarda

test za rizik infarkta miokarda
Provjerite nosite li genski rizik za infarkt miokarda

Osobe koje nose rizičnu varijantu ACE gena mogu smanjiti opasnost od pojave srčanog ili moždanog udara.

Više…