Od 2013. godine u sklopu fizikalne terapije nudimo i uslugu kinesiotapinga po sljedećim cijenama:
90,00 kn za manje zglobove (kao što su npr. prsti),
110,00 kn za veće zglobove (npr. kuk, rame, koljeno) i
150,00 kn za cijele segmente (npr. noga, ruka).

Za dogovor termina ili dodatne informacije:

Nazovite

Pošaljite e-mail

U nastavku prenosimo više informacija o kinesiotapingu.

 


Kinesiotaping je
relativno nova fizioterapeutska metoda koja omogućuje tijelu normalno kretanje pripomažući rehabilitaciju.

Prvobitno je razvijen u Japanu, prije više od 25 godina, od strane dr. Kenzo Kase a prvi su je počeli koristiti japanski odbojkaši. Na Olimpijskim igrama u Grčkoj kinesiotaping je najčešće korištena medicinska metoda, najviše se koristi u atletici i rukometu.

 

 

Princip djelovanja kinesiotapinga kod boli

 

Kod upale mišića prostor između kože i mišićja je smanjen što dovodi do smanjenog protoka limfne tekućine. Limfni zastoj vrši kompresiju i nadražuje receptore boli u koži što vodi k lokalnom stvaranju boli. Ako se koža u zahvaćenom području prije i tijekom stavljanja trake rastegne, prilikom povratka u prvobitno stanje zajedno s nalijepljenom trakom napravit će se valovi, kožni nabori. Taj efekt kože je najvažniji temelj metode kinesio taping. Kroz podizanje kože povećava se prostor između kože i supkutanog tkiva, što omogućava slobodan protok limfe u limfni sustav, time se smanjuje nadražaj receptora što rezultira smanjenjem i prestankom boli.

Suština liječenja je u pravilnom postavljanju trake na željeni dio tijela. Treba naglasiti da metoda nema ništa zajedničko sa standardnim korištenjem elastičnih zavoja i bandaža koje se postavljaju s ciljem da u određenom stupnju ograniče ili potpuno isključe pokret, a postavljaju se neposredno prije velikih napora i ubrzo nakon njih uklanjaju. Dakle, kinesio traka nema zadatak imobilizacije. Upravo suprotno, kinesio traka omogućava pokret.

INDIKACIJE

– rupture tetiva, ozljede meniscusa, problemi sa hrskavicom
– kod istegnutih i preforsiranih mišića usljed prenaprezanja
– spazam mišića
– edem
– kod nepravilnog držanja i problema sa posturom (npr.kifoza, skolioza)
– kod LS ishijalgije djeluje rasteretno na upaljeno područje (lumbago, lumboichijalgija)
– kao pomoć kod neuroloških oboljenja radi spriječavanja sekundarnih komplikacija (fleksornih kontraktura, patoloških pokreta)

KONTRAINDIKACIJE
– duboka venska tromboza
– maligna oboljenja
– nezacjeljene rane
– dermatološka oboljenja
– bakterijske infekcije
– septični artritis

 

 

Funkcije kinesiotapinga i njegovi učinci

 

1. Poboljšava funkciju mišića: npr. nakon rupture mišića, tekućina koja tom prilikom nastaje u međustaničnom prostoru uzrokuje povećanje pritiska, javljaju se bolovi, oticanje i povećanje tonusa mišića.
2. Poboljšanje cirkulacije tjelesnih tekućina: npr. kod oštećenja tkiva dolazi do izlijevanja tekućina u određenom području, što rezultira upalnom reakcijom
3. Redukcija boli: Lijepljenje trake potiče podražaj mehanoceptora na koži. Nastali signali putem mehanoceptora stižu u leđnu moždinu, aktiviraju stanice za kontrolu u moždanom deblu i time smanjuju jačinu osjećaja boli u mozgu.
4. Podupiranje funkcije zgloba: Različitim načinom postavljanja kinesio tapinga utječe se na mišićni tonus, korigiraju se nejednakosti i asimetrije, čime nastaje ravnoteža u mišićnim grupama.

Stimuliranjem proprioceptora postiže se bolji osjećaj pokreta. Funkcionalno i mehaničko korigiranje pružaju pasivnu potporu, a time i poboljšanje funkcije zgloba.

 

 

Tehnike postavljanja kinesiotapinga

 

1. Postavljanje na mišiće primjenjuje se kod povišenog ili sniženog tonusa, kao i kod ozljeda mišića. Postavljanje kinesio tapinga djeluje na normalizaciju tonusa, smanjenje boli i poboljšanje elastičnosti.

2. Postavljanje kinesio tapinga na ligamente primjenjuje se kod ozljeda, preopterećenja tetivnog aparata i ligamenata što rezultira smanjenjem boli i poboljšanjem elastičnosti.

3. Korektivno postavljanje trake razlikuje se prema korekciji funkcije i korekciji fascije. Korekcija funkcije se primjenjuje kod lošeg položaja kostiju, npr. korekcija patele i prilikom nanošenja traka se maksimalno rastegne. Korekcija preko fascije primjenjuje se preko lijepljenja mišićne facsije i djeluje na opuštanje fascije kao i smanjenje boli. Postavljanje kinesio tapinga na fasciju vrši se na način da se traka maksimalno nategne.

4. Postavljanje za protok limfe omogućava podizanje kože, čime se povećava prostor između kože i supkutanog tkiva. Time se omogućava da limfa jednostavnije istječe u limfni sustav, što rezultira bržim smanjenjem edema.
Vezivno tkivo se opušta s posljedicom da se filamenti (vlakna) između endotelnih stanica inicijalnog limfnog sustava i elastičnih vlakana vezivnog tkiva mogu bolje pokretati. Nakon toga se zalisci na venama lakše otvore i limfna tekućina brže protječe. Traka omogućava daljnje protjecanje tekućine koja ima sposobnost kretanja uzduž svoga puta (vena). Kinesio taping-traka omogućava brži protok limfe u smjeru u kojem je nalijepljena. Ta tri principa djelovanja predstavljaju temelj kontinuirane limfne drenaže tijekom cjelokupnog nošenja trake.

Kao novija metoda u liječenju širokog opsega bolesti i olakašanju simptoma istih, preporučeno je korištenje kinesiotapinga kao sastavnog djela fizikalne terapije. Traka nakon aplikacije može stajati 3-7 dana. Otporna je na vodu. Kontraindikacije u smislu crvenila i svrbeža nakon aplikacije su rijetke, ali ako se pojave traka se mora ukloniti i pacijent nije prikladan za kinesiotaping. Najbolji učinak se postiže u kombinaciji sa ostalim fizioterapijskim metodama.

Link na članak